Retki Ulko-Tammioon

Kymi-Vuoksi latualueen kevätretki järjestettiin lauantaina 4.5.2024 yhteen Kotka-Hamina -alueen merelliseen jalokiveen, Ulko-Tammion saarelle. Asumaton saari sijaitsee vain 5 kilometrin päässä Venäjän rajavyöhykkeeltä ja on osa Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa. Saari on toiminut sodan aikana etuvartiona ja se onkin tunnettu sotahistoriallisista yksityiskohdistaan.

 

Retkelle lähti Sapokan satamasta reilut 60 saaren historiasta kiinnostunutta suomenlatulaista. Mukavassa puheensorinassa matkustimme  Vikla-laivalla saarelle, auringon ja kevätviiman saattelemana. Sää suosi päiväretkeämme, ainoastaan puolituntinen sadehetki tuli niskaan keskipäivän jälkeen. Paluumatkalla aaltojen  keikuttelu oli melko voimakasta, mutta reittimuutos mahdollisti suojaisemman kotimatkan saarten suojassa. Paluumatkalla söimme laivassa herkullisen lounaan.

 

Saari on kuin pienoismalli koko Suomenlahden saaristosta; monipuoliset kasvi- ja lintulajit kuuluvat tälle alueelle. Upeat, karut silokalliot ja tyynien lahtien tarjoama suoja tarjoavat retkeilijälle paljon kaunista nähtävää. Toisaalta löytyy ruovikkoa, lehtoa ja ihan tiheää metsääkin. Sodanaikaisen linnakkeen rauniot ja kaksi asemiinsa palautettua tykkiä olivat mielenkiintoisia kohteita saarella. Kallioiden suojassa on myös korkea tunneli, joka on toiminut miehistösuojana. Myös bunkkeri löytyi. Venäläissotilaan hauta ja muistolaatat kertoivat karua kieltään saaren historiasta.  Erilaiset infotaulut mielenkiintoisine valokuvineen valaisivat tiedonjanoista kulkijaa.

 

Muutama telttailijakin oli jo saarella yön yli -retkellä.  Keittokatos ja tulistelupaikat olivat hyvin hoidettuja ja lintutornista pääsi katselmaan merimaisemaa jokaiseen ilmansuuntaan. Paikkana saari on monipuolinen ja jännittävä, löytyipä luontopolun varrelta jopa joutsenen luurankokin. Saarelle mielivän kannattaa etsiä laivavuoro ajoissa, sillä vain rajattu määrä vuoroja kulkee Ulko-Tammioon asti.

 

Kiitos Kymi-Vuoksi -latualueelle järjestelyistä!

 

Teksti ja kuvat: Pirjo Kinnunen