Meloja 1 -peruskurssi

Meloja 1 -peruskurssi 27.-30.6. 2022 kolmena arki-iltana (ma, ti, to).

Imatran Lapinkävijät järjestää Meloja 1 -peruskurssin kanoottivajalla Ukonniemessä 27.-30.6. kolmena arki-iltana (ma, ti, to). Kurssi on tarkoitettu kaikille melonnasta kiinnostuneille eikä aikaisempaa melontakokemusta tarvita. Voit osallistua kurssille omalla kajakillasi tai lainata välineet Lapinkävijöiltä. Osallistujille lähetetään ennakko-ohjeet sekä -tiedot ennen kurssin alkamista.

Meloja 1 -peruskurssilla noudatetaan Suomen Melonta- ja Soutuliiton sisältösuositusta ja se antaa hyvän lähtökohdan melontaharrastuksen turvalliseen aloittamiseen. Lisätietoja melonnasta sekä Meloja 1 -peruskurssista saat osoitteesta olenmeloja.fi

Turvallisuussyistä kurssille osallistumisen edellytyksenä on uimataito (Henkilö, joka veteen pudottuaan ja pintaan päästyään pystyy uimaan 200 metriä, joista 50 metriä selällään, on uimataitoinen). Alaikäraja kurssille on 16 vuotta. Alle 18 vuotiaat tarvitsevat huoltajan kirjallisen luvan kurssille osallistumista varten.

Kurssin hinta on 100 euroa ja kurssille otetaan 10 kurssimaksun maksanutta ilmoittautumisjärjestyksessä.

Hinta sisältää:

 • Melontaopetuksen
 • Kaluston (kajakki, mela, melontaliivi, aukkopeite)
 • Meloja 1 -kurssikirjan
 • Meloja 1 -taitokortin (edellyttää kurssin suorittamista)
 • Yhden osallistumiskerran Imatran Lapinkävijöiden keskiviikon iltamelontaan kurssin päättymisen jälkeen

Kurssiaikataulu:

 • 27.-30.6. . kolmena iltana (ma, ti, to)
 • Kurssipäivä alkaa klo 17.00 ja päättyy klo 21.00 mennessä.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut:

 • ilk.melonta@gmail.com
 • kerro viestissäsi yhteystiedot (osoite, puhelin), syntymäaika, oletko uimataitoinen, käytätkö omaa vai lainakalustoa

Meloja 1-peruskurssi on melonnan oppipolun ensimmäinen askel, jonka ottamalla pääset jo pitkälle. Meloja 1-kurssin jälkeen pystyt melomaan suojaisilla vesillä itsenäisesti ja osallistumaan ohjattuihin melontaretkiin ja harjoituksiin. Et tarvitse aikaisempaa melontakokemusta, etkä myöskään omia varusteita.

Kurssin suoritettuasi saat Meloja 1 -taitokortin. Kortti on osa eurooppalaista EPP (Euro Paddle Pass) järjestelmää. Sillä voit todistaa melontataitosi Suomen lisäksi yhdeksässä muussa Euroopan maassa. Saatat tarvita sitä esim. kajakkia vuorkatessasi.

Meloja 1 -peruskurssi on tarkoitettu jokaiselle. Jos olet uimataitoinen ja osaat ajaa polkupyörällä, opit myös melomaan.

Kurssin kulku

Ensimmäisellä harjoituskerralla pääset tutustumaan kajakkiin. Pääset vesille kokeilemaan, miten melotaan eteenpäin ja taaksepäin ja miten käännytään. Harjoitteleminen tapahtuu rannan tuntumassa kokeneiden ohjaajien avustuksella.

Ensimmäisenä iltana opetellaan myös kaatumistilanteessa toimimista. Pääset siis myös uimaan. Kannattaa ottaa vaihtovaatteet mukaan.

Seuraavana iltana harjoitellaan melontatekniikkaa sekä mm. luonnonrantaan rantautumista.

Kurssin viimeisenä päivänä tehdään muutaman kilometrin eväsretki, jonka aikana tutustutaan lähivesiin. Saat samalla tuntumaa melontaretkeilyyn. Eväät ja vaihtovaatteet kulkevat mukana kajakissa.

Kaatuminen voi jännittää

Kajakin kaatuminen jännittää monia ja kaatumisharjoitus voi pelottaa. Kajakki voi alussa tuntua kiikkerältä. Kiikkeryyteen tottuu nopeasti ja tasapaino kehittyy meloessa. Kaatumistilanteen harjoitteleminen on välttämätön osa melontaturvallisuutta ja alkujännitys vaihtuu harjoitellessa yleensä innostukseksi. Tukenasi on koko kurssin ajan kokeneita melojia ja ohjaajia.

Meloja 1 -kurssin sisältö tiivistetysti:

 • 10 h, yleensä kolme iltaa tai kaksi päivää
 • melonnan perustekniikat: eteenpäinmelonta, peruuttaminen ja kajakin ohjaaminen
 • melontaturvallisuus, vesiliikenne, olosuhteet ja toimiminen kaatumistilanteessa
 • kajakit, kanootit ja melontavarusteet
 • harrastusmahdollisuudet
 • ympäristötietous